Sunday, June 12, 2011

Berblog kembali

Sudah lama aku tak update blog ini. Sebenarnya, aku dah semakin kurang hendak berblog. Maklumlah, kehidupan aku sekarang dah semakin sibuk. Dengan kerja dan tanggungjawab yang semakin bertambah, sokong pada isteri tercinta didalam memajukan lagi perniagaan lagi, dengan belajar dll.

Sekarang dah pukul satu, tapi mata aku masih segar lagi. Semalam aku baru balik dari Kelantan menghantar anak-anak aku kepada ex-wife. Sudah dua minggu mereka bersama aku disini. Bertolak awal pagi dalam pukul 5.30 pagi. Solat Subuh sekejap di Petronas di leburaya NKVE dan tiba disana dalam pukul 2.00 petang. Lambat jugak lah sampai, sebabnya aku bawa kereta rileks aje. Malas nak terkejar-kejar. Lagipun sepanjang perjalanan banyak kereta. Dan yang hairannya, setiap kali berselisih kereta yang menghala ke KL, semuanya mengibarkan bendera Kelantan.

Hairan juga aku, ada majlis apa? Kemudian teringatkan Kelantan masuk final bolasepak lawan Terengganu. Patut lah berderet-deret kereta menghala ke KL. Sungguh bersemangat ! Aku tak berapa minat sangat dengan bola. Jadi jarang aku ikut perkembangannya itu. Tapi sayang, tadi bapak aku cakap keputusan perlawanan bola dimenangi oleh Terengganu. Kesian pulak aku rasa.

Jadi bila sampai ke Kelantan terus hantak mereka kepada maknya. Tengok anak-anak pergi ikut mak nya ... rasa syahdu pulak. Isteri aku pun sama. Dia rapat dengan anak aku yang bongsu, Iman, sebab dia pandai ambil hati orang. Isteri bercerita, "Iman ingat 2 minggu itu masih lama lagi. Dia suruh Mama (panggil untuk isteri) beritahu pada Mama supaya beritahu Abah untuk hantar lambat-lambat sikit.

Tapi apa nak buat. Hidup memang begitu. Kita tak boleh nak sentiasa dapat apa yang kita inginkan. Teringat aku dengan ceramah agama yang berkumandang di radio semasa dalam perjalanan tadi.

Kata ustaz tersebut, "dunia ini tempat ujian. Orang yang banyak ketawa didunia, takut diakhirat dialah yang paling banyak menangis.

Dunia ini bukan tempat untuk bersenang-lenang. Dunia memang tempat penuh dengan keluh kesah dan masalah. Semuanya hanya kerana Allah mahukan kita untuk sentiasa ingat kepadaNya.

Anugerah Allah itu teramatlah banyak. Dia tak pernah mintak sebarang bayaran pun tapi hanya sekadar beribadat kepadaNya serta taat akan segala perintahnya. Kemudian jika Allah bagi kita kesenangan, dia mintak kita untuk membantu menyenangkan hamba-hambanya yang lain sebagai balas atas anugerah yang telah beliau berikan itu. "

Akan tetapi, aku percaya setiap sesuatu punyai hikmah tersendiri. Aku terbaca di dalam akhbar beberapa hari lalu mengenai isu warga tua yang dah pencen. Kebanyakkan mereka menghadapi kemurungan semasa mencapai usia tersebut. Kenangan yang paling mereka kerap fikirkan adalah semasa bersama anak-anak. Akan tetapi bila anak-anak sudah dewasa, mereka sudah mempunyai kehidupan sendiri dan ini menyebabkan ibubapa mereka rasa tersisih dan kesunyian.

Mungkin aku tidak akan terasa kehilangan dan tersisih sangat bila anak-anak sudah membesar nanti. Mungkin ujian aku lain. Sesungguhnya Allah hanya akan menguji seseorang itu dengan ujian yang mampu ditempuhinya sahaja. Allah tidak akan menguji seseorang diluar kemampuannya.

Selepas hantar anak, aku ke Rumah makcik Nah di Lundang untuk tumpang bermalam. Tapi malangnya beliau tiada dirumah. Kakak ipar beliau yang duduk selang satu rumah pun senyap sunyi. Jadi aku ambil keputusan untuk balik aje lah. Lagipun aku biasanya bila ambil anak-anak aku akan balik hari. Aku malas nak menumpang rumah orang sebab taknak menyusahkan mereka.

Aku pergi rumah mereka sebab mak aku kirimkan sedosen sos cili Thai yang dibuat sendiri oleh beliau untuk diberikan kepada Makcik Nah & kakak iparnya. Jadi kalau dah sampai rumah mesti kena tidur semalam kat situ. Kang tolak kecik hati pulak.

Memandangkan mereka tiada, aku tinggalkan botal didepan pintu rumah berserta nota sebagai makluman.

Bertolak pulang pukul 3 petang. Dah aku mengantuk sangat, aku mintak isteri untuk bawak kereta sampai ke R&R Gua Musang untuk bagi peluang aku untuk 'power nap' sekejap. Sampai R&R Gua Musang aku take over. Sampai rumah tepat pukul 11.30 malam.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...