Wednesday, April 6, 2011

Takkan pisang berbuah dua kali kot?


Senior Customs officer in graft probe falls to death at MACC building

KUALA LUMPUR: A senior Customs officer being investigated by the MACC for graft involving unpaid taxes is believed to have fallen to his death from the 3rd floor of the MACC Building in Jalan Cochrane on Wednesday morning.

The MACC has identified the officer as Selangor assistant director Ahmad Sarbani Mohamed, 56.

MACC director of investigations Datuk Mustafar Ali said Ahmad was among those detained on April 1 in a nationwide operation and released on bail the next day.

The side of the MACC building where Ahmad Sarbani's body was found.

He had arrived at the MACC building here alone on a motorbike at 8.26am and asked to see the investigating officer who, however, was at a meeting.

Ahmad waited at the lobby until 9.30am. Then, an officer took him to a room on the third floor and was with him until 10.15am.

The officer then left the room for a few minutes to call the investigating offier.

When he returned, he found Ahmad missing.

Ahmad's body was found lying on the first floor open-air badminton court at 10.20am, Mustafar said.

Meanwhile, Kuala Lumpur CPO Datuk Zulkifli Abdullah said a special task force has been set up to investigate the case, which has been classified as sudden death.

He said the body has been sent to Hospital Kuala Lumpur for a post mortem, and urged people not to speculate.

MACC'S STATEMENT ON THE INCIDENT

KUALA LUMPUR: Pada hari ini, 6 April 2011 diantara jam 10.15 pagi hingga jam 10.20 pagi satu kejadian telah berlaku di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Jalan Cochrane, Kuala Lumpur dimana seorang individu telah ditemui meninggal dunia.

Individu yang ditemui meninggal dunia ini dikenal pasti sebagai Ahmad Sarbani bin Mohamed, berumur 56 tahun, seorang Penolong Pengarah Kastam daripada Jabatan Kastam DiRaja Malaysia, Selangor.

SPRM mengesahkan bahawa penama berkenaan adalah diantara pegawai Kastam yang telah ditahan pada 1 April 2011 jam 1.00 tengahari di Pejabat Kastam Pelabuhan Utara, Pelabuhan Kelang. Penama tersebut setelah membantu dalam siasatan yang melibatkan operasi 3B iaitu satu siasatan berkaitan kesalahan di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, telah dilepaskan melalui jaminan pada hari Sabtu 2 April 2011 jam 12.30 tengahari. Penama tersebut telah pun meninggalkan pejabat SPRM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur selepas dilepaskan melalui jaminan tersebut.

Pada hari ini, Rabu 6 April 2011 jam 8.26 pagi, penama berkenaan telah datang ke Pejabat SPRM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bersendirian dengan menunggang sebuah motorsikal. Penama ini telah meminta untuk berjumpa dengan pegawai penyiasat bagi berbincang mengenai kes terhadapnya. Oleh kerana pegawai-pegawai sedang bermesyuarat maka penama berkenaan telah menunggu di lobi pejabat sehingga jam 9.30 pagi.

Penama tersebut kemudian telah diiringi oleh seorang pegawai ke bilik pejabatnya untuk mendapatkan pegawai penyiasat menemui penama tersebut. Pegawai yang mengiringi penama tersebut telah berada bersamanya dalam bilik pejabat pegawai berkenaan.

Pada jam lebih kurang 10.15 pagi, pegawai yang mengiringi beliau telah meninggalkan penama tersebut di pejabatnya dan keluar sebentar pergi mendapatkan pegawai penyiasat. Dalam beberapa minit kemudian, pegawai tersebut telah kembali ke pejabatnya dan mendapati penama berkenaan tiada dalam bilik berkaitan.

Setelah mencari dalam kawasan pejabat, seorang pegawai telah terlihat satu tubuh manusia terlantar di tingkat 1 bangunan pejabat ini.

SPRM telah pun memaklumkan kejadian ini kepada keluarga simati dan pihak pengurusan jabatannya serta menyerahkan perkara ini kepada pihak Polis untuk mengambil sebarang tindakan.

Cara-cara nak buat telur tiruan. (disamping mengenalinya)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Tadi terbaca didalam blog Azzeyatin tentang kes penipuan mengenai telur tiruan di Penang. Laman web Laman KL-Today.com turut menyiarkan artikel yang sama berserta gambar yang berikut :-


Mari kenal pasti ciri-ciri telur tiruan tersebut untuk mengelakkan diri menjadi mangsa.

"Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar."

Bila aku google berkaitan hal ini, rupanya memang senang sangat hendak membuat telur tersebut. Di laman blog ini ada mencatatkan cara-cara ia dibuat. (Sila klik)

Harap-harap nanti takde lar kenduri kahwin, orang pakai telur tiruan itu untuk bunga telur dek kerana nak 'save budget' nanti. Kalau nak buat jugak mungkin tak salah, tapi tolong sertakan notis amaran yer...

52mm Macro Close-Up +10 Close Up (Used for Macro shoot)

52mm Macro Close-Up  10 Close Up


Price per unit :-

RM40.00

  • Every camera has a limitation of the minimum distance for shooting the picture.
  • You cannot go closer to the object more than the distance recommended by the manufacturer.
  • With close up lenses you can come closer to your object without actually coming closer to the object and you enjoy the closest possible image of your choice.
  • Brand new filter with high quality.
  • Made of metal (not plastic).

Product Details (including package):
weight:53 g
size:9*9*1.7 cm

Pack including:
1 × 52mm 52 mm Macro Close-Up +10 Close Up No.10 Filter


This close-up filter is use to take picture such as below :-

alt

alt


Article taken from this site http://www.dslrfanclub.com or (click this link)

Tuesday, April 5, 2011

Muhasabah diri

Gambar diambil di dalam kereta semasa perjalanan ke Sungai Congkak -31 Januari 2009

Aku sebenarnya tak ada 'mood' hendak berblog hari ini. Otakku penat. Di pejabat, kerja mula menimbun. Fungsi dan peranan jabatan aku semakin berkembang maka tuntutan terhadap prestasi makin tinggi.

Aku merindukan saat diluar bersama kamera merakamkan kehidupan. Satu alat untuk menghentikan masa walau hakikatnya masa tidak pernah berhenti berlalu.
Cermin...Cermin kehidupan... sekerap mana kita menggunakan untuk mencantikkan penampilan dan memperkemaskan diri sesekali kita cermin-cermin kan jua pada akhlak dan akidah kita pada yang Esa. Sejauh mana kita telah menunaikan hak Allah sebagai Tuhan yang Esa, Tuhan kepada segala makhluk dan Tuhan kepada segala insan.

Hari ini isteri bercerita tentang ilmu yang diperolehinya semasa kelas agama. Ustaznya berkata, "orang yang beriman, yang mana ia beramal dan beriman dengan agama dengan kuat, tetapi jika tidak menegur kemaksiatan yang berlaku didepan matanya walaupun ia berkuasa untuk melakukannya, diakhirat kelak, sedang ia hendak melangkah masuk ke syurga, malaikat akan menariknya keluar lalu dicampakkan ke dalam neraka. Hanya kerana, orang yang membuat maksiat tadi mengadu kepada Allah bahawa si polan itu ada semasa dia melakukan maksiat tapi tidak menegur akan perbuatannya itu walaupun berkuasa untuk melakukannya.

Menjadi tanggungjawab kita sebagai umat Islam untuk menegur sebarang pelanggaran maksiat yang dilakukan oleh seseorang. Sama ada ia perbuatan kita itu akan dapat menghentikan kemaksiatan itu atau tidak, itu tidak penting kerana setiap perkara itu berlaku dengan keizinan dan kehendak Allah. Hanya Allah yang menentukan siapa yang menerima hidayahnya dan siapa yang tidak. Oleh itu, mari kita sama-sama laksanakan tanggungjawab itu mengikut kemampuan kita.

Monday, April 4, 2011

Pertandingan fotografi lagi.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Aku pernah mencuba 'trekking' hutan di 'Awana Genting Highlands trail' sebelum ini semasa menyertai pertandingan fotografi 'Flora & Fauna' anjuran Resort World Genting Highland. Trek hutan dia memang teramatlah menarik. Sepanjang 'trail' anda akan dapat
melihat pelbagai spesis fauna & fauna yang tidak pernah kita jumpa pun sebelum ini. Masa aku 'trekking' aku jumpa ulat bulu berwarna sebesar ibu jari dan panjangnya dalam lingkungan 1 kaki dan juga spesis pepatung yang sedang mengawan. Siapa yang suka ambil gambar 'makro' ? tempat itu memang macam syurga !.. Anda pasti akan terleka.

Trek yang aku ikuti sebelum ini dalam 1/2 jam perjalanan. Namun bagitu, kami meluangkan masa selama 1 jam disana kerana asyik memetik kamera
untuk merakamkan gambar-gambar yang menarik.

Tempat tersebut sebenarnya punyai banyak trek mengikut tahap cabaran dan tahap kesusahan yang berbeza-beza. Akan tetapi untuk aku yang cuma berminat nak bersantai-santai sambil bergambar, trek yang singkat-singkat ini cukuplah. Tempat sebegini memang baik untuk kita melepaskan sedikit ketegangan didalam hidup dan kesibukan d
ikota.

Kalau anda ada masa lapang, saya amat-amat sarankan anda untuk pergi ke sana dan sertai 'Bird watching trail' yang diadakan pada tarikh yang dinyatakan dibawah. Bawak sekali keluarga awak sekali. Tetapi, sebelum pergi, pastikan anda daftarkan diri anda dahulu untuk pertandingan tersebut dan sediakan 2 keping gambar untuk pas kemasukan bersama bayaran sebanyak RM10. Masa 'trekking' nanti tidak dikenakan sebarang bayaran. Bayaran penyertaan itu bertujuan untuk membeli insuran perlindungan kepada diri memandangkan aktiviti-aktiviti sebegini kita tidak tahu bila kemalangan bakal menjeguk kita.

Aku rasa, setakat RM10 itu nilainya kecil berbanding dengan pengalaman yang bakal diperolehi. Cuma nasihat aku bila membuat tempahan untuk sertai 'tour guide bird watching trail' itu pastikan anda kenal dengan siapa awak berurusan, siapa nama 'guide', dan 'confirm' sekali lagi akan penyertaan awak sehari sebelum awak nak pergi. Bukan apa, takut-takut bila kita sudah berada disana, 'guide' pulak takda. Masa itu 'trip' kita akan menjadi sia-sia.

Masa yang terbaik untuk pergi kesana adalah pada waktu pagi kerana pada masa itu banyak burung-burung akan keluar untuk mencari makan. Jika sudah menjelang tengahari, agak sukar untuk anda mencari kelibat burung pada masa itu. Tapi kalau 'target' awak hendak 'snap' gambar flora, anda pasti tidak akan kecewa kerana spesis faunanya memang pelbagai.

Aku tak ingat mana gambar-gambar yang aku ambil dulu. Banyak sangat 'storage' aku gunakan untuk simpan gambar-gambar yang aku ambil. Kenapa aku tak letakkan gambar-gambar aku dalam satu 'storage' ? Bukan tak mahu. Masalahnya alat 'storage' yang aku gunakan meng
alami sedikit kerosakan. Tapi gambar masih boleh 'recover' cuma takda tempat ganti untuk disimpan. Nak ganti baru kena tunggu ada budjet dulu lar. Kalau aku jumpa gambar-gambar tersebut, Insya Allah akan aku kongsikan disini.


Sila klik pada gambar untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Saturday, April 2, 2011

Dzakirah sudah berusia 1 tahun.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

1 April yang lalu, Dazkirah, anak buah aku yang kedua terakhir telah menjangkau usia 1 tahun. Dalam semua cucu-cucu ibubapa aku seramai 8 orang sekarang, cuma 2 orang sahaja cucu perempuan. Sememangnya, mereka ini menjadi suatu 'favorite' kepada keluarga. Secara fitrahnya, memang wanita itu dijadikan Allah sebagai suatu tarikan.


Lagipun, kanak-kanak usia dalam 6 tahun kebawah ini, melihat gelagat mereka memang cukup menghiburkan...


Dzakirah dengan bapanya yang tersayang.


Adikku (Penulis blog Miakididdles) bersama anak-anaknya.

Tahniah pada Razmah & Din

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Penat balik dari Kelantan belum hilang lagi. Aku bertolak ke Kelantan bersama isteri menggunakan kapal terbang Air Asia pada hari Khamis pukul 7.40 pagi dan kembali ke Shah Alam bersama ayahku dengan kereta Kelisa dan tiba tepat pukul 12.00 malam. Keesokkan harinya aku kena kerja pulak. Itu yang letih lambat nak hilang itu.

Pada Mohd Asri, (penulis blog Langkah demi Langkah), aku ada terima sms kau hari Jumaat itu. 'Sorry' aku tak dapat nak balas. Kredit talifon aku habis dan sampai sekarang aku belum sempat nak 'top-up' balik. Pasal soalan kau berkenaan ahli Cosway, aku dah lama dah tak buat perniagaan itu. Kalau kau nak daftar ahli, mungkin kau boleh rujuk dengan Izman (penulis blog berkongsi cerita & rasa) sebab dia masih lagi ahli Cosway. Aku harap anak kau sihat walafiat hendaknya. Jika kau baca 'entry' ini, aku nak berkongsi pada kau akan blog adik aku yang menulis artikel yang bagus tentang 4 perkara yang perlu dilakukan bila anak jatuh sakit. (Penulis blog Miakididdles)


Hari ini aku berkongsi tentang suatu cerita yang mengembirakan keseluruhan keluarga aku. Pasal 'one day trip' aku ke Kelantan, ada kesempatan aku akan kongsikan nanti, Insya Allah.


Pada hari Jumaat, 1 April 2011, adik kembar aku Razmah telah selamat melahirkan anaknya yang ketiga. Beliau melahirkan anak ketiganya melalui kaedah pembedahan di Darul Ehsan Medical Centre (DEMC) dan 1 April telah dipilih kerana untuk mendapat tarikh lahir yang sama dengan anak buah aku bernama Dzakirah.

Beliau amat mengharapkan anak ketiga ini untuk mendapat anak perempuan, tapi sesungguhnya Allah menentukan segalanya dan hanya Beliau amat mengetahui akan perkara yang tidak kita ketahui. (Merujuk kepada surah Al-Baqarah :30 " ... Firman Tuhan: Sesungguhnya Aku (Allah) amat mengetahui apa yang kamu tidak mengetahui "


Namun begitu, kami semua bersyukur dengan pemberianNya. Agaknya disebabkan keinginan ibu yang kuat untuk memiliki anak perempuan, rupa bayi itu pun keluar mempunyai ciri-ciri yang diidamkan si ibu. Waullahualam... Aku doakan agar anak tersebut diberi kesihatan yang baik dan membesar sebagai anak yang soleh yang taat dan patuh pada kedua ibubapanya dan tuntutan agama Islam. Amin...


P/S : Saat artikel ini ditulis, si ibu dan si bapa masih mencari nama-nama yang baik untuk diberikan.Nak pegang tak dapat... Baby asyik tidur aje...hehehe..


Bayi-bayi yang dilahirkan pada 1 April...


Din memangku Damia (Anak Azlin) untuk melihat bayi di bilik bayi.Aku memang suka melihat ekspresi air muka anak-anak apabila bertindak balas pada sesuatu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...