Sunday, February 13, 2011

Mini panggung

Masa cuti-cuti bergini, tv aku tiba -tiba tv buat hal. Gambarnya tak keluar. Cuma suara sahaja yang keluar.

Nasib baik ada projektor. Dapat lar buat mini panggung sebagai pengganti.Tuesday, February 8, 2011

31 Most Influential Muslim 2010

31 MOST INFLUENTIAL MUSLIMS's ... (Click the name for details)

source :- 500 MOST INFLUENTIAL MUSLIMS's in 2010 Featured Articles

Aku mencari juga nama tokoh-tokoh di Malaysia. Malangnya, website tersebut hanya menyenaraikan nama-nama hingga ke nombor 31 sahaja. Kalau nak tengok semua kena beli buku dia. Tak faedah aku nak belinya....

Monday, February 7, 2011

TigerText & Self Destructing Message

Pernah ke anda menghantar SMS yang kemudian anda rasakan menyesal kerana anda menghantarnya.


TigerText

Suatu sistem aplikasi untuk pengguna iPhone dan Blackberry. Ia boleh didownload secara percuma.

Tujuan aplikasi ini adalah untuk memastikan bahawa selepas suatu maklumat atau teks dihantar kepada rakan anda, ia akan terhapus secara automatik mengikut tempoh yang telah anda tetapkan bermula daripada penerima membuka maklumat (message) tersebut.

(Once the sender has downloaded TigerText they can send a text while setting a time period for the deletion of the message. The text moves across the TigerText network before being sent to the receiver. As soon as the receiver opens the text the expiration process is triggered and it will vanish from both phones at any time between 60 seconds and 30 days. Sender and receiver are prevented from forwarding the text or saving it. The system also works for picture messages, so could help end the cult of the leaked sexting image. )

Sila baca artikel ini untuk maklumat yang lebih lanjut ....LinkSelf Destructing Message

'Self destructing message' adalah suatu sistem aplikasi percuma dimana anda boleh menghantar suatu maklumat yang boleh terhapus secara automatik. Ini bermakna, selepas maklumat tersebut dibaca oleh rakan anda, ia tidak akan dapat lagi dibaca oleh orang lain selepas tempoh waktunya tamat. Ia untuk memastikan tiada orang lain membaca maklumat tersebut kecuali rakan anda dan bukti maklumat tersebut seterusnya akan terpadam selepas tempoh waktunya tamat.

di sini

(DestructingMessage.com is a free service which enables you to send aself-destructing message to someone. This means, once they read the message they will no longer be able to read it again after the timer has reached zero. This ensures your message is read by no one but the reader and all evidence of the message is erased. Messages are also anonymous unless you add any identifiable information to your message)


Click to this link


Kata-kata Hikmat Saidina Umar R.A

Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri menunjukkan kata-kata lemah lembut.

Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yg menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya.

Tidak ada ertinya Islam tanpa jemaah dan tidak ada ertinya jemaah tanpa pemimpin dan tidak ada ertinya pemimpin tanpa ketaatan.

Aku tidak pedulikan atas keadaan susah atau senangku kerana aku tidak tahu manakah diantara keduanya yang lebih baik dariku.

Kalau kita bermewah-mewah di dunia akan kurang ganjarannya di akhirat Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu.

Saturday, February 5, 2011

Pusat Sains Negara

Khamis, 23 Disember 2010Ini cerita semasa cuti sekolah yang lalu. Kebiasaannya aku akan mengambil anak-anak dari Kelantan untuk menghabiskan masa yang singkat bersama mereka.

Perancangan asal, mulanya aku hendak melawat Plenetarium Negara kerana Imran (anak sulung), bercita-cita nak jadi angkasawan. Namun bila anak-anak menonton cerita tentang robot Rafi di Astro dimana adegan ia pergi ke Pusat Sains Negra untuk menghubungi dengan orang ditempat asalnya, (betapa kuatnya pengaruh tv) anak-anak pun berasa seronok sangat untuk ke sana.

Kebetulan pula, disana terdapat pameran dinasour, pengalaman aku yang terakhir dulu, semasa aku melawat pameran dinasour di Petrosains KLCC, anak aku yang bongsu, menjerit-jerit dan ketakutan apabila melihat binatang-binatang dinasour disana. Terutama sekali di bahagian dinasour T-rex yang betul-betul terletak dihadapan pintu masuk yang dilitupi dengan tirai plastik.


Masa itu, Iman berusia 4 tahun. Sekarang dia sudah berusia 5 tahun, jadi ia pasti menarik melihat bagaimana gelagat yang akan ditunjukkan sekarang. Perkara yang terbaik bagi anak-anak ini ialah gelagat mereka yang sering memberi suatu perasaan kejutan atau kekaguman terhadap gelagat yang ditunjukkan yang tidak terlintas dipemikiran kita.

'Trip' ke Pusat Sains Negara, secara umumnya amat menarik sehinggalah kamera aku mula 'jammed' selepas itu. Cuma yang agak menghampakan ialah kebanyakan alatan di Pusat Sains Negara itu telah rosak. Jika tidak kerana pameran dinasour. Pasti lawatan itu suatu yang menghampakan. Mungkin antara suatu faktornya adalah disebabkan kekurangan dana akibat bayaran kemasukan adalah percuma.

Memandangkan, aspirasi negara kini ingin menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi, sememangnya penyemaian minat anak-anak terhadap sains perlu diutamakan. Aku pernah melawat pameran sains di Singapura dimana bahan pamerannya yang dipamerkan lebih berteknologi tinggi hingga jangan kata kanak-kanak, kita yang dewasa ini pun tidak merasa bosan untuk menggunjunginya.

Ada 0rang boleh kata " Oh' Singapura itu lain, sebab mereka lebih maju daripada kita dan dana mereka besar ". Akan tetapi, apa kurangnya kita. Malaysia memiliki sumber yang lebih banyak daripada mereka. Cuma isunya sekarang, ialah bagaimana kita hendak menguruskan sumber-sumber yang ada ke arah yang lebih baik.
Walaupun rasa takut, tetapi Iman cuba memberanikan diri bergambar dihadapan dinasour. Abang dia pula, Imran akan cuba mengusik adiknya itu sekali-sekala.


Sekali, dinasor itu mengaum, kecut perut jugak mereka.Isteriku bersama anak sulung, Imran berpose
di depan Dinasour. Masa itu Iman sudah kecut
perut hendak ambil gambar lagi disitu.


Anakku Imran, baru berusia 8 tahun , ketinggian dah nak sama dengan mamanya.

Friday, February 4, 2011

Renungan sejenak

Cuti untuk tahun baru cina ini yag jatuh pada 2 - 3 Feb 2011, memang panjang. Ditambah pula aku yang berkerja di Kuala Lumpur, pada 1 hb Feb, cuti hari wilayah pula, maka bertambah-tambah panjang lah cuti aku.

Walaupun cuti panjang, aku tak lah ke mana-mana sangat. Al-maklumlah, nak berjimat-cermat. Jadi banyak masa, aku habiskan dengan menonton Tv dan bermain game. Sambil-sambil tu bila rasa rajin sikit, kemas lah rumah apa yang patut. Ini bukan contoh yang baik dalam menggunakan masa.

Masa pergi ke Masjid untuk menunaikan solat Jumaat, kebetulan , sambil-sambil menunggu waktu solat tiba, seorang ustaz menyampaikan tazkirah mengenai penggunakan masa.

Katanya, umat Islam sekarang kena beringat. Masa kita didunia ini, singkat. Allah cuma memberi 1% rahmatNya di dunia manakala 99% rahmat yang lain terdapat di syurga di akhirat kelak. Oleh itu umat Islam kena senantiasa mengingati Allah, dengan memperbanyakkan beribadah kepadanya seperti memelihara solat.

Disamping itu, umat islam diingatkan jangan mengabaikan diri daripada bekerja keras di dalam mencari rezeki didunia ini kerana dengan meraih rezeki yang melimpah ruah, mereka seterusnya boleh melaksanakan berzakat. Dengan itu agama islam akan lebih teguh dan kuat.

Sesungguhnya Allah ada berfirman di dalam (surah al-Asr 103:1-3)

Bismillah

A001
Demi Masa !

A002
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian

A003

Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.Sedikit rujukkan mengenai maksud surah Al Asr.
1. Rujukan 1 : Blog Ibnu' Ismail
2. Rujukan 2 : Blog Halaqah Islam untuk semua
3. Rujukan 3 : Blog Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia (Karisma Melaka)


Sebagai manusia, kita ini memang mudah lupa. Bukan sebab kita seorang melayu, cina atau india atau dll. Hakikatnya manusia memang mudah lupa kerana kesempurnaan itu hanya milik Allah tuhan yang satu. Sekarang ini banyak cabaran

Baru-baru ini, diSingapura kecoh apabila Menteri Mentornya Lee Kwan Yew mengeluarkan kenyataan supaya masyarakat Islam Singapura lebih tidak terlalu berpegang teguh ('to be less strict') kepada ajaran agama untuk memudahkan integrasi antara kaum lebih sempurna dan mengurangkan jurang perbezaan antara kaum seperti membenarkan perkahwinan campur, soal makanan.

*( MM Lee had urged the MMC to be less strict in their practice of Islam in order to facilitate integration, and in relation to the issue of gaps between the MMC and other communities in Singapore, where MM Lee opined that the MMC will never catch up with the other communities)

Saya bukan ingin memperbincangankan isu ini secara mendalam lebih-lebih lagi ia telah banyak diperdebatkan diluar. Lagi pun minat aku terhadap politik bukannya tinggi. Aku melihat semua ini sebagai perkembangan didalam membangkitkan kesedaran terhadap agama Islam. Sesuatu bangsa itu akan bangkit didalam hiruk pikuk konfrontasi yang hebat.

Baru-baru ini aku membaca sebuah buku diberi nama Yakjuj & Makjuj : Bencana di sebalik gunung tulisan Muhammad Alexander @ Wisnu Sasongko iaitu seorang pensyarah dan pengkaji di Jabatan Daerah & Perancangan Bandar, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Brawijaya, Bandar Malang, Jawa Timur, Indonesia.

Buku tersebut boleh dikatakan amat berat pembacaannya memandangkan banyak sumber-sumber rujukannya diambil daripada Al-Quran, Taurat dan Injil. Isinya dikupas dan digarap secara ilmiah dan kadang-kadang kita memerlukan sedikit kefahaman dari aspek sejarah teologi dan kajian klasik.

Saya belum menghabiskan pembacaan buku tersebut sepenuhnya. Cuma disini saya ingin menyentuh tentang satu isu yang disebut didalamnya iaitu mengenai pembohongan yang diutarakan oleh golongan Evangelist atau mubaligh-mubaligh kristian yang mengatakan bahawa Yakjuj & Makjuj adalah gabungan daripada bangsa Arab yang akan menyerang Israel pada akhir zaman. (rujukan m/s- 310-Yakjuj & Makjuj : Bencana di sebalik gunung )


Hasil daripada kefahaman tersebut, aku pasti kini menjadi kebimbangan yang besar kepada pihak-pihak berkenaan apabila dunia arab mengalami kebangkitan rakyat bermula dengan Tunisia, Mesir, menular ke Algeria dan Sudan.

Marilah kita perbanyakkan ibadah kepada Allah kerana kiamat itu adalah pasti cuma persoalannya bila?

Wednesday, February 2, 2011

Majlis pertunangan Kamarul

Hari ini aku cuti. Esok 3 Feb 2011, masyarakat cina akan mula menyambut Tahun baru cina . Jadi disini aku ingin mengambil kesempatan kepada rakan-rakan blog aku ini, selamat bercuti dan kepada rakan-rakan berbangsa Cina pula, Gong Xi Fa Chai.

Bila sudah cuti panjang ini, ada yang ambil kesempatan balik ke kampung. Bagi aku dan isteri , perancangan kami asalnya hendak ke Yan, Kedah bagi mengiringi sepupu isteri iaitu Kamarul bagi rombongan bertunangnya.

Namun malangnya, 'budget' aku bulan ini dah 'burst'. Pergi 'service' kereta kena dalam RM550.
Itu kos bagi menukar timing belt (RM450), Minyak hitam (RM50) dan air-cond belt (RM50). Itu pun aku tak tukar plug, buat balancing & alinement tayar.

Kepada Kamarul.

"sorry la bro. Aku tahu kau sudah booking chalet untuk aku & isteri kat Yan" Nanti bila tiba waktu kau bernikah aku 'make-up' balik. Tahniah diatas majlis pertunanganmu."

Kamarul ini sepupu isteri aku tetapi dia orang Malaysia bukan orang Singapura. Kampung dia dekat dengan sekolah Henry Gurney di Melaka. Dia duda anak tiga macam status aku dulu cuma anak aku 2 orang. Nasib aku dengan Kamarul ada sedikit persamaan sikit iaitu sama-sama kena tinggal bini. Tetapi cerita dia lebih sadis daripada nasib aku.

Tapi tidak perlulah aku ceritakan disini kerana aku tak hendak membuka aib mana-mana pihak. Tiada siapa yang mempunyai pemikiran waras inginkan penceraian terutama sekali apabila sudah mempunyai anak.

Akan tetapi, bila tuhan sudah takdirkan nasib kita begini, kita kena terima, sabar dan berlapang dada akan segala masalah yang mendatang. Pada aku, setiap kejadian itu ada hikmahnya.

Untuk Kamarul, aku harap dia dapat berterusan bersabar dan bersemangat tinggi seperti yang telah ditunjukkan selama ini. Setiap perkara baik atau buruk pasti akan diuji Allah.


Dalam Surah Al-Anbiya :35 dan surah al-Ankabut :2-3 secara jelas menyatakan :-Surah Al-Anbiyaa’(21: 35)

A035

Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.

[Surah Al-Anbiyaa’(21: 35)]
Surah Al-Ankabut(29: 2-3)

A002

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?


A003

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta.

[Surah Al-Ankabut(29: 2-3)]Dalam Kamarul hendak melangsungkan pertunangan ini, masih ada masalah yang membelenggung hubungan beliau.

Masalahnya, ibubapa perempuan kurang berkenan dengan status Kamarul dan pendapat itu turut dikongsi bersama adik beradik yang lain.

Yang peliknya, adik beradik ini bukan mengambil berat sangat akan adik perempuan mereka yang bongsu itu. Adik beradik yang lain, walaupun duduk berdekatan dengan adik bongsunya itu, tidak pula mereka terfikir hendak mengajak adik bongsu mereka ini untuk tinggal bersama. Tinggal lah adik mereka dirumah sewa bujang sambil berulang alik ke tempat kerja menaiki kenderaan awam. Bertanya khabar pun tidak, hendak memperlawa untuk balik ke kampung di musim perayaan pun tidak. Tidak ada perasaan risau tentang soal keselamatan adiknya yang bongsu itu kah?


Duduklah adik bongsu beliau itu berdikari bersendirian tanpa dibantu darah daging sendiri. Usia beliau pun sudah menjangkau 30-an. Maka apabila Allah telah membuka ruang untuk adik mereka kecapi ini, tidak pula mereka hendak menumpang kebahagiaan itu bersama hanya berdasarkan status seseorang yang tidak memberi manfaat apa-apa.

Jadi amat menjadi suatu kepelikan bagi aku kerana manusia masih menjadikan status suatu kayu ukur kearah menentukan kebahagiaan suatu pasangan.

Kenapa kita lupa akan kuasa yang paling Agung iaitu Allah, Penetap dan Penentu kepada setiap kejadian yang terjadi didalam dunia ini.

Aku amat mempercayai akan hakikat ini bukan kerana agama mengajarkan aku sebegitu, akan tetapi keberkatan itu telah aku rasai apabila aku mengahwini isteriku kini. ( Ayang jangan berasa kembang diri eh!)

Bagi aku, apa yang penting dalam suatu perkahwinan itu ialah hasilnya dapat mendekatkan diri kita kepada Allah kerana tanpa Allah, tiada maknanya suatu kebahagiaan itu. Jika kita lupa Allah, takut nanti Allah akan lupakan kita.

Aku dan isteri amat terkilan sekali kerana tidak dapat menyokong Kamarul dengan bersama-sama menyertai rombongan pertunangan beliau ke sana.

Aku dan isteri berdoa agar pertunangan Kamarul nanti akan berjalan dengan lancar dan seterusnya hubungan mereka disatukan dimajlis pernikahan. Amin !Rujukan surah didalam web tersebut :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...