Tuesday, November 23, 2010

Pertandingan Fotografi

Fotografi ini sudah menjadi suatu bahan tarikan buat aku... Trend baru di zaman ni .. Al maklumlah...harga kamera sudah semakin murah... Hari ini surat khabar mengengeluarkan iklan Tabung Pinjaman pelajaran PTPTN untuk pelajar yang ingin buat pinjaman beli kamera... Lepas ini abis melambak lah pengemar-pengemar fotografi di luar sana...

Akan ada yang merungut dek sebab pendapatan yang semakin terjejas akibat kemasukkan ramai pendatang-pendatang baru ke dunia fotografi... Yang bijak pasti boleh memanfaat peluang dengan pembaharuan ini. Dunia semakin berubah, oleh itu kita juga mesti senantiasa berubah untuk menerima pembaharuan.

Akan tetapi, bagi aku perubahan yang paling penting ialah berubah untuk mendekatkan diri kepada Allah. Sebab titik akhirnya keinginan kita adlah untuk mendapat anugerah syurga.

Pemandangan Grafiti di hadapan rumah aku.
Monday, November 22, 2010

Aku redha...Setiap kali cuti sekolah, sudah menjadi rutin aku ke Kelantan untuk mengambil anak-anak aku.

Akan tetapi, tahun ini rancanganku terhalang disebabkan halangan-halangan yang tidak dapat aku elakkan.

Mulanya, perasaan aku diselubungi perasaan geram dan marah hinggakan semalam, aku luahkan segala kata nista dan makianku didalam blog aku ini. Cuma aku berbelah bagi nak siarkan atau tidak lalu aku simpankan didalam bentuk 'draft' sahaja. Allahamdulillah, jika kita ingat pada Allah, Allah akan ingat pada kita. Sedikit zikir dan doa boleh mengubati hati yang luka dan mengubat rindu yang mencengkam.

Manusia bila dalam keadaan marah, memang otak tidak boleh hendak berfikir dengan waras disebabkan kuasa fikiran diberikan pada emosi. Setiap anugerah itu daripada Allah. Bila geram, terasa macam hendak berdoa agar Allah menarik kembali anugerahNya itu .... Tapi itu kata orang yang hilang kewarasan...

Hanya dengan sedikit ilmu dan nasihat kawan-kawan yang membuka minda kewarasan. Thanks Mey! Aku setuju... Demi Allah yang menjadikan aku dan mengamanah kepadaku dalam bentuk anak. ---Apa yang penting adalah menjaga amanah tersebut.

Terima kasih jua pada penulis blog menulis artikel2 yang berbentuk nasihat seperti :-
http://ummuhusna99.blogspot.com/2010/11/pada-manusia-dan-alam-ini.html

Sesungguhnya Allah bersama-sama orang yang sabar... semoga golongan penginaya akan mendapat balasan yang sepatutnya kelak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...