Friday, August 13, 2010

Tabiat baru ...Kebiasaanya, aku didalam mengharungi bulan Ramadan pada tahun-tahun yang sebelum ini boleh dikatakan kurang mendapat mafaat. Al-Maklumlah, solat sunat terawikh kadang-kadang ada yang tertinggal.

Nabi ada bersabda bahawasanya ramai orang berpuasa dibulan Ramadan tapi malangnya hanya memperolehi lapar dan dahaga sahaja.

Maka untuk bulan puasa tahun ini, aku dan isteri punya keazaman yang berbeza berbanding dengan tahun-tahun kami sebelum ini.

Hari ini sudah masuk hari ketiga umat islam berpuasa. Tahun ini cuaca agak mencabar kerana cuacanya agak panas berbanding biasa. Aku setiap kali berulang-alik dari rumah ke tempat kerja menggunakan motosikal, terasa akan bahang luar biasa yang menguji kesabaran dibulan yang mulia ini.

Tetapi, hari ini, di Kuala Lumpur, kepanasannya agak reda sedikit kerana dilimpahi dengan kehadiran hujan.

Tahun ini, demi mencari barakah dibulan mulia ini, aku dan isteri pasang sedikit strategi. Tahun ini kami berazam untuk hanya berbuka di Masjid. Kebetulan isteri saya tidak pernah merasai suasana berbuka di masjid, pada hari yang pertama pengalaman beliau menjalani liku-liku berbuka di masjid, hati terus sudah terpaut.

Jadi kami mengharapkan dorongan untuk mencari barakah dibulan yang mulia ini berkekalan sehingga ke penghabisan bulan Ramadan.

Sudah dua malam kebelakangan ini,kami di Masjid Baitul Muhabbah (Masjid Proton) dan alhamdulillah semangat itu masih lagi berterusan.

Kebaikan berbuka dimasjid ini banyak. Selain kurniaan pahala yang melimpah ruah, ia dapat menjimatkan wang kerana makanan waktu berbuka ditaja oleh dermawan di kariah kawasan sekeliling masjid . Makanan biasanya akan berlebihan dimana kami boleh simpan untuk waktu sauh nanti.

Dimasjid biasanya kita tak makan banyak sebab nanti orang kata kita buruk lantak. Jadi dapat lah kita jaga bentuk tubuh badan yang langsing sedikit.

Di masjid kita tidak dilalaikan dengan program-program yang menarik di TV. Maka nak menunaikan solat terawikh itu takde lah liat sangat. Biasanya sambil menunggu waktu isyak, dapat jugalah kita memenuhi masa membaca Al-Quran atau buku-buku agama. Dengan ini dapatlah kita menambah pahala amalan dibulan ramadan.

Dibulan ini rajin-rajinkan diri bersedekah sebab pada hari biasa, pahala sedekah itu ibarat sebiji benih yang ditanah dimana ia akan menumbuhkan 7 tangkai dan setiap tangkai akan mempunyai 100 biji. Namun dibulan Ramadan, pahala tersebut akan digandakan sebanyak 70 kali ganda.

Kadang-kadang dalam melangsungkan solat terawikh ada diselitkan tazkirah, pahala orang yang menghadiri majlis ilmu dibulan Ramadan adalah setu langkah bersamaan dengan paha setahun ibadah. Subahanallah.... Maha suci Allah.

Aku doakan diriku, isteriku, keluargaku, kedua ibu bapaku dan ibu bapa mertuaku, saudara-mara serta rakan-rakanku dan umat islam umumnya kan mendapat barakah dan pahala yang banyak dibulan yang mulia ini.

Sekian...

Thursday, August 12, 2010

Azam Baru


Sesuatu bila sudah lama kita tinggalkan, bila hendak mulakan kembali, pasti amat berat untuk dilakukan.

Sudah hampir setahun aku tidak menulis didalam blog ini. Si Izman pun sudah asyik membebel-bebel pada aku sebab tiada 'post' baru disini sampai ugut-ugut aku nak keluarkan nama blog list dari senarai blog dia. Cit!... orang tua kalau merajuk memang buruk...hahaha (jangan marah bang)

Apa-apa pun aku punya alasan tersendiri kerana menyepi didalam dunia internet untuk hampir setahun ini. Selain daripada alasan kesibukan, alasannya ialah kerana hendak menjaga hati isteri tercinta.

Usia perkahwinan aku masih berusia 2 tahun maka proses membina keserasian dan persefahaman itu membuatkan kita perlu berfikir dan berhati-hati didalam membuat sesuatu. Walaupun kegagalan dahulu dijadikan pedoman, namun begitu kadang-kadang tabiat ini suatu perkara yang sukar untuk dilenturkan tanpa kehadiran semangat yang dinamakan keazaman.

Hari ini, merupakan hari kedua umat islam di Malaysia berpuasa. Sempena bulan yang mulia ini aku berazam untuk lebih kerap untuk berkarya di dalam laman ini sama ada secara penulisan atau visual.

Azam tahun baru biasanya dimulakan pada awal tahun baru atau bagi kelender islam pada 1 muharam. Namun bagi aku, keazaman suatu benda yang boleh dilakukkan pada bila-bila masa sahaja terutama sekali jika keazaman itu suatu yang membawa kebaikan. Lebih-lebih lagi pada bulan yang mulia lagi barakah ini, aku amat mengharapkan keazaman ini berkekalan dengan lamanya.
p/s : Yang paling utama, Izman tidak boleh nak bising aku tak 'update' blog aku ini lagi.

P/s : Terima kasih pada abang Razif untuk gambar diatas. http://raziffphotomateur.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...